اطعام برای سوگواران در عزای شهدا، از چه زمانی رسم شد؟
بعضیها یک تحجرهای خیلی عجیبی دارند. بگذارید در مورد اطعام به یکی دو تا روایت را اشاره کنم. بعد از اینکه حضرت جعفر به شهادت رسیدند و به جعفر طیار مشهور شدند، پیامبر گرامی اسلام(ره) دستور دادند سه روز اطعام شود؛ یعنی هم خانواده و هم کسانی که در این خانه به سوگواری میپرداختند. از آن زمان اطعام برای سوگواران و برای شهدا رسم شد.(عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: لَمَّا قُتِلَ جَعْفَرُ بْنُ أَبِي طَالِبٍ أَمَرَ رَسُولُ اللَّهِ ص فَاطِمَةَ ع أَنْ تَتَّخِذَ طَعَاماً لِأَسْمَاءَ بِنْتِ عُمَيْسٍ ثَلَاثَةَ أَيَّامٍ وَ تَأْتِيَهَا وَ تُسَلِّيَهَا ثَلَاثَةَ أَيَّامٍ فَجَرَتْ بِذَلِكَ السُّنَّةُ أَنْ يُصْنَعَ لِأَهْلِ الْمُصِيبَةِ ثَلَاثَةَ أَيَّامٍ طَعَام؛ محاسن/2/419)و (أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع يَقُولُ لَمَّا قُتِلَ جَعْفَرُ بْنُ أَبِي طَالِبٍ دَخَلَ رَسُولُ اللَّهِ ص… فَقَالَ اجْعَلُوا لِأَهْلِ جَعْفَرٍ طَعَاماً فَجَرَتِ السُّنَّةُ إِلَى الْيَوْم؛ همان)
امام زینالعابدین(ع) وقتی خانمهای بنیهاشم سیاه میپوشیدند و عزاداری میکردند تمام ایام عزاداری امام زینالعابدین(ع) اطعام میکردند.(لَمَّا قُتِلَ الْحُسَیْنُ بْنُ عَلِیٍّ ع لَبِسْنَ نِسَاءَ بَنِی هَاشِمٍ السَّوَادَ وَ الْمُسُوحَ وَ کُنَّ لَا یَشْتَکِینَ مِنْ حَرٍّ وَ لَا بَرْدٍ وَ کَانَ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ ع یَعْمَلُ لَهُنَ الطَّعَامَ لِلْمَأْتَم؛ محاسن/2/420) اگر کسی پرسید فلسفۀ این اطعام چیست؟ بگویید امام زینالعابدین(ع) برای بانوانی که در مدینه برای اباعبدالله الحسین(ع) عزاداری میکردند غذا تهیه میکردند که اینها وقت خودشان را صرف عزاداری کنند. اتفاقاً در روایت نوشته است که این عزاداران روز و شب و گرما و سرما نمیشناختند.
البته باید اینجا عرض کنم یک مقدار ایرانیان خونگرم و مهربان و اهل ولایت اهلبیت عصمت و طهارت(ع) در اطعامی که در مسیر کاروان اباعبدالله الحسین(ع) در ایام اربعین هست، نقششان کمرنگ است.
باید رفت، باید رفت فرصتها را دریافت. البته امکاناتی فراهم شده است ولی کسی نباید این توفیق عظیم را از دست بدهد. اگر کسی میتواند، بیاید یک نقشی داشته باشد.
در آینده معلوم خواهد شد این پیادهروی اربعین چه نقش کلیدی حتی در ظهور حضرت خواهد داشت
در آینده معلوم خواهد شد که این پیادهروی اربعین چه نقش کلیدی حتی در ظهور حضرت خواهد داشت. من بر اساس قواعد عرض میکنم، نه اینکه بخواهم خبر خاصی را منتقل کنم.
وقتیکه حضرت امام(رض) در پیام نورزی سال 1361، برای ما صحبت میکردند و میفرمودند: امروز جوانان ما آمدهاند آرزوی شهادت میکنند و این از علائم ظهور است. یعنی تحول در جوانها را از علائم ظهور اعلام میفرمودند. (امروز مىبينيم كه اين جلوهها حاصل شده است، و اين شوق و شعفها به لقاء اللَّه براى آنها حاصل شده است، و دست عنايت خداى تبارك و تعالى به سر اين ملت كشيده شده است، و ايمان آنها را تقويت فرموده است كه يكى از علائم ظهور بقية اللَّه- ارواحنا فداه- است»(صحیفۀ نور/16/129)
بنده بر اساس همان سیاق عرض میکنم-دوباره بعضیها خوردهگیری نکنند که فلانی زمان ظهور تعیین کرد- نه، بر اساس همان سیاق عرض میکنم این تحولی که در مردم مسلمان ایجاد شده است، این از علائم ظهور است. خُب قبل از اینکه صدام منع کند، میتوانستند همینطوری میلیونی به کربلا بروند، چرا نمیرفتند؟ خبری هست، لابد خبری هست.
سال گذشته نسبت به سالهای قبل یک تغییر محسوسی در شعارها احساس میشد
اگر شما سال گذشته - که حتماً در حرم اباعبدالله الحسین(ع) بودید- توجه میکردید میدیدید که نسبت به سالهای قبل یک تغییر محسوسی در شعارها بود. و این تغییر واقعاً محسوس بود. حالا من یادآوری میکنم شما ببینید که تأیید میفرمایید؟ مثلاً «لبیک یا حسین» هر سال بوده، ولی سال گذشته وقتی در حرم میگفتند «لبیک یا زینب» زمین و زمان به لرزه در میآمد. انگار این شعار تازه شده بود. چرا؟ بالاخره برخی از آنها فامیلهای مدافعان حرم حضرت زینب(س) بودند. برخی از آنها به آنجا اعزام شده بودند و رفته بودند و دفاع کرده بودند. «کلنا عباسک یا زینب» شعار اینقبیل مردانِ مرد بود. و اینها با چه احساسی «لبیک یا زینب» میگفتند. «عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد» همین است.
اثر پیادهروی اربعین از بزرگترین رزمایشهای نظامی برای ایجاد امنیت و صلح در جهان بیشتر است
ما نصرت و وعدههای الهی را به وضوح داریم میبینیم. اولاً در آیۀ کریمۀ قرآن فرموده است که کار از بین بردن باطل بسیار آسان است، اصلاً زحمت ندارد «جاءَ الْحَقُّ وَ زَهَقَ الْباطِلُ»(اسراء/81) تازه بعدش میفرماید باطل اصلاً مردنی بود «إِنَّ الْباطِلَ كانَ زَهُوقاً»(همان) یعنی اینکه چیزی نبود که شما آن را از بین بردید.
حالا شما نگاه کنید به اینکه «جاءَ الْحَقُّ» یعنی چه؟ یعنی «حق آمد و خودش را نشان داد.» این حقّ امام حسین(ع) است ما اینطوری از ایشان تقدیر کنیم. حق این است که ما اینطوری از امام حسین(ع) تقدیر کنیم. حق این است که ما به یاری مظلوم بشتابیم.
نفسِ همین حرکت چنان قدرتی برای اسلام ایجاد میکند و آثاری و برکاتی ایجاد میکند که دشمن خود به خود نابود میشود، و زحمت ما را کم میکند. یعنی اگر کسی عمیق باشد میبیند که این از بزرگترین رزمایشهای نظامیای که در جهان ایجاد میشود -که قدرت خودشان را به رخ بکِشند- در اینکه در جهان امنیت و صلح ایجاد کند، اثرش بیشتر است.
برنامه کوی محبت،گفتگو با حجت الاسلام پناهیان
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط ادهمي فيروز ابادي در 1393/09/17 ساعت 12:01:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |