فلسفه تيمم
گاهى سؤال مىشود دست زدن بر روى خاك و كشيدن آن به پيشانى و پشت دستها، چه فايدهاى مىتواند داشته باشد؟ به خصوص اينكه مىدانيم بسيارى ازخاكها آلوده و ناقل ميكروب هستند.
در پاسخ اينگونه ايرادها بايد به دو نكته توجه داشت:
الف) فايد اخلاقى: تيمم يكى از عبادات است و روح عبادت به معنى واقعى كلمه در آن منعكس مىباشد. زيرا انسان پيشانى خود را كه شريفترين عضو بدن او است با دستى كه بر خاك زده، لمس مىكند تا فروتنى و تواضع خود را در پيشگاه او آشكار سازد. يعنى پيشانى من و همچنين دستهاى من در برابر تو تا آخرين حد، خاضع و متواضعند. و به دنبال اين كار متوجه نماز و يا ساير عباداتى كه مشروط به وضو و غسل است مىشود. و به اين ترتيب در پرورش روح تواضع و عبوديت و شكرگزارى در بندگان، اثر مىگذارد.
ب) فايد بهداشتى: امروزه ثابت شده كه خاك به خاطر داشتن باكترىهاى فراوان، مىتواند آلودگىها را از بين ببرد. اين باكترىها كه كار آنها تجزيه كردن مواد آلى و از بين بردن انواع عفونتها است معمولًا درسطح زمين كه از هوا و نورآفتاب بهتر مىتوانند استفاده كنند، فراوانند. به همين دليل هنگامىكه لاشه هاى حيوانات و يا بدن انسان پس از مردن، زير خاك دفن مىشود و همچنين مواد آلوده گوناگونى كه روى زمينها مىباشد، درمدت نسبتاً كوتاهى تجزيه شده و بر اثرحمله باكترىها كانون عفونت از هم متلاشى مىگردد. مسلّم است اگر اين خاصيت در خاك نبود كره زمين درمدت كوتاهى مبدل به يك كانون عفونت مىشد. اصولًا خاك خاصيتى شبيه مواد «آنتى بيوتيك» دارد و تأثير آن در كشتن ميكروبها، فوق العاده زياد است.
بنابراين خاك پاك نه تنها آلوده نيست بلكه از بين برنده آلودگىها است و مىتواند از اين نظر تا حدودى جانشين آب شود. با اين تفاوت كه آب حلّال است، يعنى ميكروبها را حل كرده و با خود مىبرد، ولى خاك ميكروب كش است. اما بايد توجه داشت كه خاكِ تيمم، كاملًا پاك باشد.
منبع: محموداكبرى،نگاهى به فلسفه احكام، 1جلد، فتيان - قم، چاپ: اول، 1390 ه.ش.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط ادهمي فيروز ابادي در 1395/03/31 ساعت 11:31:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |