قرآن وانتخاب اصلح (5)
تخصص وتعهد
چهارمین شرط تخصص در کنار تعهد است، ازآنجاکه امروزه تصمیمگیری کلان کشوری در زمینههای علوم و صنایع مختلف است، میطلبد تا افرادی با گرایشهای علمی مختلف انتخاب شوند تا در هنگام تصمیمگیری اشتباهات کمتری صورت گیرد، زیرا کوچکترین اشتباه میتواند تبعات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بزرگی را به همراه داشته باشد، اما صرف تخصص، برای انتخاب و اعتماد به کسی کافی نیست، او باید متعهد باشد، به این معنا که در کنار علم، از فضایل اخلاقی نیز بهرهمند باشد تا از پرتگاههای که در مسیر رشد وپیشرفت وجود دارد در امان بماند. خدای متعال این ویژگی را در سوره یوسف آنگاهکه حضرت یوسف (علیه السلام) خود را نامزد پذیرش یک مسئولیت خطیر و مهم مثل خزانهداری مصر میکند چنین بیان کرده است « قَالَ اجْعَلْنِی عَلَی خَزَائِنِ الْأَرْضِ إِنِّی حَفِیظٌ عَلِیمٌ [یوسف/۵۵] (یوسف) گفت: «مرا سرپرست خزائن سرزمین (مصر) قرار ده، که نگهدارنده و آگاهم!»
نتیجه
ملاکهای انتخاب در قرآن، با ملاکهای ما متفاوت است، درحالیکه ملاک اعتماد به افراد و انتخاب آنها از دیدگاه برخی ثروت، قدرت، انتسابات قبیلهای و یا حتی انتساب به پیامبر و امام است، قرآن تدین، شجاعت و ایستادگی، دشمنستیزی و تخصص در کنار تعهد را بهعنوان مهمترین ویژگیهای یک شخص برای سپردن مسئولیت به او معرفی میکند، امید که با تمسک به قرآن بتوانیم قدمی هرچند اندک درراه پیشبرد اهداف نظام اسلامی و تحقق حکومت صالحان بر روی کره خاکی برداریم.
پینوشت
۱. التحقیق فی کلمات القرآن، ج ۸، ص ۱۱۹
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط ادهمي فيروز ابادي در 1394/11/21 ساعت 03:00:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |