موضوع: "مقاله"
راهکارهای تلاش و کوشش از نگاه اسلام
چهارشنبه 95/05/27
باید توجه داشت که انسان بر اثر کار و تلاش و کوشش و فعالیت اقتصادی حاکم بر زندگی روزمرهی خود زنده است. به طور کلی و اساسی اسلام با بی کاری و تنبلی و ناتوانی در تأمین معاش زندگی به شدت مخالف است اما با تلاش برای تأمین زندگی نه تنها مخالفت نمیکند، بلکه راهکارهای اساسی و قابل توجهی ارائه میدهد. «تلاش در تولید» و «قناعت در مصرف» دو عنصر محوری تکامل جامعه است؛ لیکن اصل پُرداری از مال کمال نیست. کسی که تلاش و کوشش میکند تا نظام اسلامی را از وابستگی به بیگانه برهاند یا کشورش را از تهاجم بیگانگان نجات دهد یا برای حفظ حیثیت خود و خانوادهاش کوشش اقتصادی دارد، عصاره کار او آخرت است نه دنیا. از اینرو، در منابع اسلامی، کار و تلاش برای کسب درآمد حلال، و هزینه آن برای رفاه خانواده و جامعه، عبادت و وسیله کسب عزت و بزرگواری شمرده شده است.
ما در این بخش به برخی از راهکارهائی که برای تأمین معاش چه از نگاه قرآن کریم و یا روایات ائمهی اطهار (علیهم السلام) توصیه گردیده است اشاره میکنیم.
1 – در آمد حلال
اسلام، همواره مردم را به بهره بردن از نعمتهاى پاک و حلالِ خداوند، سفارش نموده و با هر گونه رهبانیّت و زهد بىجا مبارزه مىنماید؛ لذا هم خوردنىهاى ناسالم را از شیطان مىداند. به طور اساسی و کلی اسلام، به زندگى مادّى انسان توجّه کامل دارد و در رأس آنها نیازهاى غذایى است که در این مورد، دهها آیه و صدها حدیث آمده است.
یکى از وظایف انبیاء نیز بیان خوردنىها و آشامیدنىهاى حلال و حرام براى مردم است. چنان چه خدای تبارک و تعالی در بیانی از قرآن کریم میفرماید: (یا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُوا مِمَّا فِی الْأَرْضِ حَلالاً طَیِّباً وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ) (1) یعنی: اى مردم! از آنچه در زمین، حلال و پاکیزه است بخورید و از گامهاى (وسوسه انگیز) شیطان، پیروى نکنید، براستى که او دشمن آشکار شماست، چنان که رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: روحالامین جبرئیل از پروردگارم به من خبر داد که هیچ کس نمیرد تا همه روزى مقدر خود را بخورد از خدا پرهیز کنید و در طلب رزق آرام باشید و بدانید که دو روزى هست یک روزى که شما جویید و یک روزى که شما را جوید، روزى خود را از حلال جویید که اگر از راه حلال جویید آن را حلال بخورید و اگر از راه حرام جویید آن را به حرامی خورید و همان روزى شما گردد و ناچارید آن را بخورید. (2)
به طور قطع و یقین اسلام، خوردن چیزى را اجازه مىدهد که هم طیّب باشد و هم حلال. چیزهایى مثل شراب و گوشت خوک ممنوع است، چون ذاتاً خبیث و ناپاک است؛ و چیزهایى که با پول غصبى خریدارى شود، گرچه خودش طیّب باشد، ممنوع است چون حرام است. پس بنابراین اکنون که کفران نعمتها و تکذیب انبیاء سبب قهر و عذاب خداست، پس بجاى کفران و کفر، از نعمتهاى حلال بهرهگرفته و حلالوار بخورید و شکرگزار باشید.
ادامه »چهار راهكار مهم مبارزه با مفاسد ماهواره
پنجشنبه 93/10/25
اكثر شبكه هاي ماهواره اي اهدافي جز تسخير وتخريب وتباهي انسانها وبه انحطاط و انحراف كشاندن آنها وفرهنگها و آداب ورسوم ها و تبديل به دهكده جهاني عاري از معنويت ندارد.
ادامه »
فتنهی 88 در بیان رهبر معظم انقلاب اسلامی
سه شنبه 93/10/09
فتنهی 88 در بیان رهبر معظم انقلاب اسلامی؛
ادامه »